середу, 31 жовтня 2018 р.

Матеріали практичного семінару

ПЛАН
практичного семінару

Тема:«Проблеми штучного регулювання популяції безпритульних тварин»

Мета: Сприяти розвитку у студентів ключових компетентностей: спілкування державною мовою, інформаційно-цифрова компетентність, уміння вчитися впродовж життя, соціальна та громадянська компетентності екологічна грамотність і здорове життя.

Очікувані результати:
Студенти повинні вміти:
- використовувати в мовленні терміни, поняття, формулювати відповідь, обговорювати результати і робити висновки з даної теми, складати усне і письмове повідомлення, виголошувати його, зосередивши увагу на проблемі збільшення популяції безпритульних тварин;
- використовувати сучасні пристрої для пошуку інформації, її оброблення, збереження і передавання, створювати інформаційні продукти по даній темі (презентації, відеофільми);
- закріпити та поглибити теоретичні знання, що отримані під час аудиторних занять із спеціальних дисциплін: «Хірургія ветеринарної медицини», «Анатомія»,, «Ветеринарна фармакологія;
- розуміти і виконувати встановлені державою закони і правила, дотримуватись загальновизнаних моральних принципів і цінностей і бути готовими відстоювати їх;
- усвідомлювати причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність, зокрема у випадку збільшення популяції бездомних тварин і виникнення спалахів інфекційних хвороб тварин, людей внаслідок цього.
Мета відкритого заняття: Продемонструвати поєднання традиційних та інноваційних методів і форм проведення позааудиторних  занять практичного характеру із використанням сучасних технічних засобів навчання.
Методи: розповідь, бесіда, повідомлення, демонстрація, показ, виконання практичних вправ.
Матеріально-технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТЗН: мультимедійний проектор, презентації:«Медикаментозне забезпечення операції», «Будова статевих органів кота», «Орхіектомія котів», фрагмент відеофільму «Пухнасті безхатьки», хірургічні інструменти, засоби фіксації, операційний стіл Виноградова, медикаменти, гумові рукавички, халати, шапочки, перев’язний та шовний матеріал.
Література (основна та додаткова):
1. Петренко О.Ф. та ін.. Хірургія ветеринарної медицини.-К.:Вища освіта, 2005.- 398 с.
2. Хмельницький Г.О., Строкань В.І. Ветеринарна фармакологія з рецептурою: підручник для вищих державних закладів освіти І-ІІ рівнів акредитації із спеціальності «Ветеринарна медицина». – К.: Аграрна освіта, 2001. – с. 336

СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ
1. Організаційна частина: Перевірка присутності студентів, готовності аудиторії до заняття. Створення позитивної психо-емоційної атмосфери в групі студентів.
2. Актуалізація опорних знань:
            1. Що таке наркоз та які є види наркозу?
            2. Дати визначення «анестезія». 
            3. Перерахувати статеві органи самця .
            5. Назвати етапи підготовки операційного поля.
            6. Як потрібно підготовляти руки хірурга до операції?
            7. Що таке «кастрація», «орхіектомія»?               
3. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань: Повідомити тему, сформувати мету та основні завдання (показати на екрані слайди). Тема: «Проблеми штучного регулювання популяції безпритульних тварин». Мета: Сприяти розвитку у студентів ключових компетентностей: спілкування державною мовою, інформаційно-цифрова компетентність, уміння вчитися впродовж життя, соціальна та громадянська компетентності екологічна грамотність і здорове життя.
4. Мотивація навчальної діяльності (питання, задачі, предметні ситуації):
Важливість даного питання в контексті сучасної підготовки ветеринарних спеціалістів. Зосередження увари на проблемі неконтрольованого збільшення популяції кішок. Демонстрація фрагменту відеофільму «Пухнасті безхатьки» .
5. Інструктаж вступний. Згідно інструкції з охорони праці.
6. План заняття
 І. Теоретична частина
        1. Проблема неконтрольованого розмноження безпритульних тварин та  заходи зменшення їх популяції;
        2. Медикаментозне забезпечення операції;
        3. Особливості будови статевого апарату кота;
        4. Техніка проведення орхіектомії котів.

ІІ. Практична частина (Формування умінь та навиків. Перелік практичних завдань)
        1. Проведення загального та місцевого знеболення;
        2. Кастрація кота закритим методом.

7. Інструктаж заключний. Згідно інструкції з охорони праці. Прибирання робочих місць.
8. Підведення підсумків:
- узагальнення матеріалу. Практичне значення даної теми для спеціалістів ветеринарної медицини.
- завдання для самостійної роботи. Оформити реферати з даної теми. Підготувати матеріали для публікації в блозі «Хірургія ветеринарної медицини».



Викладач:                       Литвиненко М.О.


Немає коментарів:

Дописати коментар