неділю, 17 грудня 2017 р.

ГНІЙНИЙ ПАНОФТАЛЬМІТ

Операцію (енуклеація очного яблука) у кішки виконали студенти відділеня "Ветеринарна медицина" Хомутецького ветеринарно-технологічного коледжу Полтавської державної аграрної академії.

Гнійний панофтальміт(panophtalmitis purulenta) - захворювання, що спричинюють проникні інфіковані рани ока; перехід на око гнійного запалення із прилеглих тканин, гнійне запалення окремих частин очного яблука тощо.
Клінічні ознаки. Спостерігаються пригнічення тварини, зниження апетиту, підвищення температури тіла. В зв'язку з набряклістю тканин орбіти настають екзофтальм, опухання повік, гіперемія кон'юнктиви, помутніння рогівки. За наявності проникної рани виділяється гнійний ексудат; виявляються ознаки гнійного запалення судинної оболонки й сітківки. З часом настає гнійне розплавлення тканин ока.
Прогноз — несприятливий: здебільшого втрачається зір. Крім того, процес може ускладнюватись менінгітом та енцефалітом.
Лікування. На початку захворювання проводять енергійну загальну та місцеву антибіотико- та сульфаніламідотерапію. У тяжких випадках виконують евісцерацію або енуклеацію ока.
Евісцерацію проводять під наркозом або місцевою анестезією. Вирізують рогівку і кюреткою видаляють вміст очного яблука, залишаючи лише склеру. Око промивають антисептичним розчином і вводять тампон з антисептичним порошком та маззю. На повіки накладають шви. Шви й тампон видаляють на 4-ту добу
Енуклеацію також проводять під наркозом або місцевою анестезією. Коловим розрізом вздовж склепіння розрізують кон'юнктиву, далі пересікають м'язи очного яблука і зоровий нерв і видаляють очне яблуко. В орбіту вміщують тампон і накладають шви на повіки

Немає коментарів:

Дописати коментар