вівторок, 26 грудня 2017 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КУРЕЙ

Вітаю Вас! 
Зараз Ви  дізнаєтеся цікаві факти про братів наших менших – тваринок.  А яка ж тваринка сьогодні буде нашим героєм? КУРКА!
1. Кури були одомашнені близько 8000 років тому і з того часу стали невід'ємною складовою домашніх господарств і промислових підприємств харчової галузі. Кури – це джерело м'яса і яєць для харчування людей і джерело дуже важливе. Що і говорити, адже цих птахів у світі налічується більше 19 мільярдів. Це виходить по 3 чубатурочки на 1 людину припадає. Нічогенько так…
2. Українці завжди вирощували курочок. Ця домашня птиця і в казках згадується і піснях оспівана. Нашими вченими виведені ряд українських порід, наприклад, найбільш впізнавана з них - Полтавська глиняста порода м'ясо – яєчного напрямку.  Взагалі точно невідомо скільки порід курей у світі, але точно відомо, що більше ніж 700. Всі вони такі різні. Є ось такі гіганти, вагою близько 10 кг, а є ось такі карлики, що ростуть не більше голубів. Є справжні красені, а є і не дуже.
3. Споконвічне питання філософів: «Що було першим: курка чи яйце?» - хвилює не одну людину. Але точно відомо, що курочка ніколи не знесеться в темряві, навіть, якщо прийшов час нестися. Вона почекає світлого часу доби, або ввімкнення світла. А ще курочка-квочка безпомилково визначає зіпсовані яйця і викидає їх із гнізда.
4. А як нам дізнатися чи свіже яєчко чи не свіже? Є дуже прості способи:1. Взяти яйце і потрясти: у яйці – збовтку відчуватиметься хлюпання рідких мас. Але будьте обережні – яйце може луснути, а тоді, ой як довго, прийдеться вам відмиватися2. Можна понюхати яйце. Зіпсоване - матиме неприємний запах сірководню (та цей спосіб малонадійний, бо нещодавно зіпсоване яйце «внюхати» не вийде).3. Найкраще, просто опустити яйце у воду. Нормальне – потоне, а зіпсоване – спливе, як поплавок.
5. А що ж таке яйце? А яйце – це найбільша жіноча статева клітина-яйцеклітина, що ззовні вкрита твердою оболонкою – шкаралупою. Люди здавна використовують їх у кулінарії. Найпростіша страва – це варені яйця. 5 хв і смакота готова. Діти, особливо на Великдень, змагаються у кого крашанка із міцнішою шкаралупою.   Ну от хто знову пожартував і підклав до варених сирі яйця? А мені ж бабуся показувала як їх відрізняти. Потрібно крутнути яйця на тарілочці. Варене крутиться швидко-швидко, наче дзиґа, а сире – повільно, з якою силою не крути. Ось так просто і без ризику забруднитися.
6. Але повернемося до власне наших курочок. Всі домашні породи курей пішли від диких банківських курей, що і зараз мешкають у джунглях Азії. Але вчені довели, що пра-пра-пращурами чубатурочок були вимерлі гігантські динозаври – тиранозаври. Не віриться? А вчені Чилійського університету, на доказ цього твердження, змогли «підкорегувати» геном курки і отримати птахів із кінцівками, як у динозаврів. Вчені ж Гарварду, взагалі, змогли вивести курей з мордами динозаврів. Просто фантастика але не менш фантастичними виглядають кури рідкісної в’єтнамської породи курей Га Донг Тау, яких ще називають «слонові кури». Ці пернаті із своїми «тендітними»  ніжками - точно на стародавніх монстрів-динозаврів схожі.
7. Якщо вже говорити про особливості деяких порід, то слід згадати курей породи Аям Цемані. Ці птахи повністю чорні. Крім чорного оперення мають чорний гребіть, ноги та шкіру. Цікаво, що і м'язи, кістки та внутрішні органи у них теж чорні. Тільки кров, хоча і червона, але все ж помітно темніша ніж у інших курей.А кури породи Араукана із південної Америки несуть блакитні, або зеленкуваті яйця. Причиною цьому є зараженість їх специфічним вірусом, який «вбудовує» в ДНК господаря ген, що призводить до накопичення пігменту білівердину в шкаралупі. До речі такі яйця зовсім не шкодять людям. Мабуть. Будемо вірити.
8. Щоб із яйця вилупилися  гарнюні створіння, потрібно інкубувати яйця 21 день. У домашніх умовах курчата виростають за 7-8 місяців, а щоб з'явилася апетитна курочка – гриль на птахофабриках бройлерів вирощують за 1,5, максимум за 2 місяці використовуючи спеціальні технології годівлі.  Ой маленьке не бійся, з тобою такого не станеться.
9. Кури не такі дурні, як більшість вважає. Зрозуміло, що інтелектуалами їх назвати важко, але наукою встановлено, що новонароджене курча, по рівню розвитку перевищує рівень розвитку однорічної дитини. Кури запам’ятовують більше 100 осіб (курей, людей, інших тварин). Вони впізнають господаря більше ніж із 10 метрів, добре орієнтуються в часі та легко дресируються. А куряча мова досить інформаційна. Вони кудкудакають виключно по певних причинах. Правда причин цих дуже багато:-Куд-куда (дуже хочеться яйце знести, а гніздо зайняте-куд-куда(ура, знесла яйце)-куд-куда(о, господар прийшов)-куд-куда(ой, чужий пес пробіг) і т.дОсь так і  виходить, що цілий день у дворі галас стоїть.
10. Чоловіка у курочок називають півнем Він потрібен у стаді не тільки для появи курчаток, а й для організаційно – керівних моментів у дамському колективі. Як справжній керманич, півень, контролює з самого ранку, щоб всі курочки попросиналися (заразом і людям не спиться від ранкового кукурікання), гукає до корму, попереджує жіночі конфлікти, захищає від непроханих гостей та багато іншого. Ось такий собі голова сімї.На сьогодні в мене все. Дякую за увагу, до нових зустрічей.


Немає коментарів:

Дописати коментар