четвер, 22 березня 2018 р.

Види та форми перев'язного матеріалу

ВИДИ ПЕРЕВ'ЯЗНОГО МАТЕРІАЛУ
Найпоширенішим перев'язним матеріалом є марля — бавовняна тканина, виготов­лена зі слабко покручених, пухко переплетених ниток. Марля може бути білою (хімічно знежиреною) і сірою (незнежиреною). Біла марля має високу вбирну здатність і швидко висихає, тобто добре проводить вологу, а складена в кілька шарів — надійно захищає від пилу та бруду. Сіра марля погано всмоктує воло­гу. Замість марлі іноді використовують бавовняну тканину для білизни; вона щільніша й важча за марлю, гірше вбирає й міцніше утримує вологу.

Вату також виготовляють з бавовни. Це пухка маса тонких волоконець. її легко розривають на шматки потрібного розміру і надають їм відповідної фор­ми. Біла (знежирена) вата добре вбирає вологу і різні розчини, сіра (незнежирена), навпаки, погано вбирає вологу, застосовують її переважно як ізолювальний та утеплювальний матеріал.

Крім цих найпоширеніших перев'язних матеріалів іноді застосовують ліг­нін — тонкий пористий папір (виробляють з деревини кип'ятінням у кислотах), який має високу вбирну здатність.

Іноді застосовують також целофан — прозорий, міцний, непроникний для вологи матеріал; він має непогані ізоляційні властивості, тому його використо­вують для компресів і як покривний матеріал для ранових пов'язок. Замість целофану можна використовувати поліетиленову плівку, а також клоччя — очищене від твердих часточок льняне або конопляне волокно.



  ФОРМИ ПЕРЕВ'ЯЗНОГО МАТЕРІАЛУ
Уважно подивіться це відео та відпрацюйте техніку виготовлення різних форм перев"язного матеріалу!


1 коментар: